Pompei sau cum să redescoperi istoria

Dintre materiile de la școală cred ca Istoria a fost mereu la coada clasamentului în preferințele mele și nu atât din cauza conținutului cât a modului de predare (memorat lecții pe de rost, evenimente prezentate izolat de contextul lor etc. ). Drept urmare, de fiecare dată când am ocazia, încerc să recuperez materia live, vizitând muzee sau locuri în care s-au desfășurat evenimentele care au schimbat lumea.

PompeiPompei (8)

Așa că în roadtripul nostru prin sudul Italiei prima oprire a fost la poalele Vezuviului cu scopul de a descoperi Pompei – orașul de sub cenușă. Acum aproape două mii de ani, într-o zi de vară ca oricare alta locuitorii orașului au fost surprinși de erupția vulcanului, fiind acoperiți de un nor de cenușă neagră ce i-a împietrit în timp aproape 1700 de ani până când arheologii au început să facă  primele descoperiri în zona.

Pompei

Astăzi mai mult de jumătate din oraș este scos la lumină și ruinele pot fi vizitate, așa că echipați cu cel mai bun ghid din dotare am explorat orașul, activitate ce a durat cam 3-4 ore.

Pompei (15)

Pompei (13)

Poți să vezi casele mici ale oamenilor de rând sau vilele negustorilor bogați,  teatrul în care încăpeau câteva mii de oameni sau forul unde se desfășura viața publică a orașului, băile publice „thermae” accesibile doar celor bogați, bazilica sau piața.

Pompei

Pompei

Pompei

Pompei

Impresionantă este și infrastructura pe care romanii o aveau încă de pe vremea aceea, care pare superioară multor locuri din ziua de astăzi.

Pompei

Iar în depărtare se vede Vezuviu, un munte negru aparent inofensiv. Momentan e liniștit asa că turiștii în formă pot face drumeții până aproape de craterul vulcanului. Noi nu am mai apucat să urcăm dar cred ca priveliștile spre golful Napoli merita efortul.

Pompei (10)

Pompei

Cum ajungi

Cel mai apropiat aeroport este cel din Napoli, ușor accesibil din București cu Wizz air. De acolo poți lua trenul în direcția Sorrento și cobori în Pompei. Poți merge fie pe cont propriu fie cu un tur organizat (oferta este foarte variată). Alta variantă ar fi din Roma, de unde am văzut ca se organizează excursii de o zi la Pompei și Coasta Amalfitană, deși cred că drumul dus întors de mai bine de 6 ore poate fi destul de obositor.

Info utile

Situl arheologic poate fi vizitat tot timpul anului cu excepția sărbătorilor legale și trebuie să ții cont că orarul diferă în funcție de sezon astfel că din Noiembrie până în Martie programul e 9-17 (ultima intrare la ora 15:30), Iar din Aprilie pana în Octombrie 9-19 (ultima intrare  la ora 17). Trebuie sa iți rezervi cel puțin 2-3 ore pentru vizita.

Prețul unui bilet (în februarie 2018) e de 13 EUR pentru adulți iar copiii sub 18 ani au intrarea liberă. Mai multe informații găsiți aici .

 

Un gând despre „Pompei sau cum să redescoperi istoria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s