Lectura de vacanță: Problema Spinoza de Irvin Yalom

L-am descoperit pe Yalom acum câțiva ani citind Plânsul lui Nietzsche și de atunci nu l-am mai abandonat, așa că pentru vacanța de lenevit la plajă, prima carte pe care am pus-o in geamantan a fost Problema Spinoza.

O carte pe care nu o poți lasă din mâna, în care Yalom impleteste cu măiestrie faptele istorice cu ficțiunea și ne prezintă povestea a doi oameni foarte diferiți, care au trăit la câteva sute de ani distanță: Bento Spinoza, unul dintre cei mai mari gânditori ai secolului 17 și Alfred Rosenberg cel care a articulat ideologia nazistă a lui Hitler.

Spinoza

Un copil extraordinar, născut intr-o familie respectată de evrei, care impresiona cu inteligența sa ieșită din comun încă din copilărie și care avea un viitor promițător in față. Însă aceeași inteligență l-a făcut să pună sub semnul întrebării atât religia lui cât și pe toate celelalte. Iar când a început sa își dezvăluie ideile mult prea îndrăznețe pentru perioada in care trăia, a fost excomunicat din comunitatea de evrei. Acest lucru l-a întristat profund dar l-a și eliberat deopotrivă, permițându-i să se concentreze asupra operelor sale ce aveau să devină fundația iluminismului și inspirație pentru marii gânditori ai secolelor următoare.

Alfred Rosenberg

Un adolescent tăcut, care nu și-a găsit niciodată locul printre colegi, citește opera lui Houston Chamberlain și, înainte de absolvire, ține un discurs despre superioritatea rasei ariene și necesitatea eliminării evreilor din Patrie. În urma discursului antisemit directorul școlii îi impune drept condiție pentru absolvire un proiect interesant: identificarea tuturor pasajelor despre Spinoza din memoriile lui Goethe, filosoful german pe care Alfred îl admira cu tărie. Descoperirea ca unul din marii gânditori ai Germaniei a fost puternic influențat de evreul Spinoza avea să îl obsedeze mereu, iar câțiva ani mai tarziu, datorită poziției conferite de Hitler, confiscă toate cărțile din biblioteca lui Spinoza, adăpostite la vremea respectivă de Muzeul Spinoza din Rijnsburg, Olanda.

Introducere in opera lui Spinoza

Pe lângă portretele extraordinare ale celor doua personaje, Yalom ne face și o scurtă introducere în ideile lui Spinoza despre rațiune și liberul arbitru, religie și natură, prezentându-le într-o manieră accesibilă cititorului de rând.

Mai jos sunt două citate, care pentru mine au o însemnătate foarte mare:

„[…]Dar legile naturii sunt așa cum sunt. Franco, îți împărtășesc dorința și, pe când eram copil, și eu credeam ca întreg timpul se va sfârși și, intr-o buna zi, după moarte, ne vom reîntâlni, eu, tata și mama[…]Dar acum continua Bento cu voce moale, ca de profesor, am renunțat la aceste speranțe copilărești și le-am înlocuit cu certitudinea ca îl port pe tata mereu in mine – fata lui, dragostea lui, înțelepciunea lui- și în felul acesta m-am reîntâlnit deja cu el.”

„In mod clar, subestimase puterea trecutului. Acesta își pune o amprenta de neuitat, nu poate fi șters, dă culoare prezentului și ne influențează în mare măsura sentimentele și acțiunile. ”

Și dacă eu nu am reușit sa va conving de frumusețea cărții, probabil cuvintele lui Anthony Hopkins o vor face:

„Acesta este cel mai incitant roman pe care l-am citit în ultimii ani. Irvin Yalom a creat o carte extraordinară, in care informația istorică se impleteste perfect cu suspansul. O recomand cu entuziasm.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s